Sök på turistmål.se:
 

Falu gruva

 Butiker, Upplevelser, Ställplatser, Guidningar, Skolresor  |   Falun, Dalarnas län

Vill du betala med faktura?
 Fråga oss först!

 

Beskrivning

Följ med på en guidad tur tillbaka i tiden, genom vindlande gångar och mäktiga salar, ner i Falu Gruva. Hör guiden berätta om det stora raset och den förstenade gruvdrängen Fet-Mats. Upplev gruvans allra första tid i vår helt nya utställning i Gruvmuseet och utmana dina kunskaper om metaller och mineraler i Lilla Gruvbyn.

En gång i tiden var Falu Gruva den största koppargruvan i Europa och kallades för Sveriges skattkista. Koppar från Falun blev till slottstak, kyrkklockor, mynt och husgeråd runt om i världen. När gruvan stängdes 1992 hade brytningen pågått i 1000 år. I dag finns Falu Gruva, som en del av Världsarvet Falun, på Unescos världsarvslista och anses så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten.

På gruvområdet finns upplevelser för alla, lekfulla utställningar, guidade turer, hantverk, shopping, caféer och restauranger. Precis som för 1000 år sedan är det full fart i området runt gruvan. Här bor, arbetar, äter, promenerar och möts människor mitt i ett världsarv, som en stad i staden.

´Den som inte har sett Kopparberget, har inte sett Sverige´
Nicolaus Fahlman, 1667

Vi har guidade turer i gruvan året om och flera unika byggnader på gruvområdet. I Världsarvshuset hittar du Gruvbutiken och här visas det filmer. Under sommaren finns det extra mycket att se och göra för både barn och vuxna. Då går Lilla Gruvtåget runt Stora Stöten och Gruvmuseet med Lilla Gruvbyn är öppna.

Öppettider

Se vår hemsida eller ring för aktuellt utbud och öppettider.

Vägbeskrivning

Från centrala Falun och tåg- och busstationen är det ca 1 km till Falu Gruva. Vandra genom den gamla gruvarbetarstadsdelen Elsborg längs Berghauptmansgatan.

Besöksadress: Gruvplatsen 1, 791 61 Falun.

 

Kategorisering

 

Funktioner