Sök på turistmål.se:
 
Foto: Orsa Rovdjurspark

På Orsa Rovdjurspark

arbetar personalen med Hanteringsträning.

Syftet är att skapa ett säkert och stressfritt sätt att arbeta med djuren berättar Pernilla Thalin när vi är där och besöker dom.

Att djuren ska få leva så egna och naturliga liv det går i parken och att de ska bli så lite påverkade av oss som möjligt. Djuren lär sig veta när de ska komma till oss, att de ska veta när det är deras tur att få mat samt att de mentalt ska bli stimulerade i form av träning eller miljöberikning.

Hanteringsträning kan vara i form att de får gå upp på en våg så vi vet aktuell vikt på dem, vilket är viktigt om vi måste söva dem så veterinären kan dosera preparat rätt eller medicinera enligt rätt vikt om de är sjuka fortsätter Pernilla.

Det kan även vara att djuren skall kunna gå in av egen vilja i en transportbur så vi kan flytta runt dem i parkens alla hägn då vi på förhand vet att det är flera björnar som flyttas runt årligen i parken. Nya ungbjörnar ska in i ungdomshägnet, björnhona med ungar ska till rätt hägn när de vaknat ur idet, honor som ska in till avelshannen.

Träningen kan även vara ett steg till medicinska behandlingar eller en första besiktning av ett djur. Såsom tex visa magen vid staketet, ta ut tassarna under en grind, gapa eller visa upp andra delar av kroppen på en given signal.

Man kan säga att det egentligen är ett hjälpmedel för oss att kommunicera med djuren och få dem att utföra beteenden eller rörelser med hjälp av en signal som kan vara ett handkommando, en tennisboll eller en skylt.

Vi jobbar alltid med positiv förstärkning, djuret får nånting gott då den gör rätt och djuret kan alltid välja att inte delta. Vi har jobbat på detta sätt de senaste 6-7 åren och Anette Olsson hos oss har gått flera utbildningar i djurträning på olika typer av djur, för att sedan överföra detta till våra typer av djur. Hon har även gått vidareutbildningar inom våra djurparksföreningar vi är medlemmar i både nationellt och internationellt, säger Pernilla.

Avslutningsvis så berättar hon att idag så kan det ta bara 15 min att flytta en stor björn från ett hägn till ett annat med hjälp av att de själva går in i en transportbur, något som tidigare tog flera timmar plus att det blev mycket stressande för djuret att tvingas till onödig sövning, krävdes speciell kompetens på plats med sövningsbehörighet och att det var personalkrävande att behöva släpa runt på sovande djur.

Imponerande tycker vi och tackar så mycket för en otroligt spännande och informativ dag.

Vi vill samtidigt påpeka att Orsa Rovdjurspark har 30 års jubileum i år och det firar dom hela året med olika evenemang, kika vidare på deras hemsida.

På bilden: Djurtränare och Djuransvarig i parken Anette Olsson och isbjörnen Wilbär.


Mer information

Orsa Rovdjurspark

 

Aktuella nyheter


Besök oss på Vildmarkmässan

» 10-12 Mars och få ett gratis VIP-kort. (Värde 595:-) Läs mer
 

Nu är tävlingen avslutad!

» Dom här vann. Läs mer
 

Nu får du 20% med VIP-kortet!

» På olika boenden, aktiviteter och resmål. Läs mer
 

Aktuella turistmål

har bildToms Båtturer
har bildSkaraborgs Antik & Auktionstjänst
har bildCariAnnas Restaurang och Catering A
har bildRamkvilla Golfklubb och Camping
har bildKajkanten Vrångö
har bildHotel Borlänge
har bildBerghaga gäststuga Ullared boende
har bildSilvana Bageri och Konditori
har bildMickelbo Gård
har bildBeddingestrands Pensionat Rosengård
har bildOdalgården
har bildRestaurang Jungfrusund