Sök på turistmål.se:
 

Karlsborgs Fästningsmuseum

 Upplevelser  |   Karlsborg, Västra Götalands län

Vill du betala med faktura?
 Fråga oss först!

 

Beskrivning

Karlsborgs Fästningmuseum drivs av en ideell förening, Carlsborgs museiförening, och är en del av Sveriges militära arv, SMHA: ett nätverk bestående av 25 statliga och statligt understödda museer. Muséets utställningar berättar om Karlsborgs, Kavalleriets, Västgöta flygflottiljs och Fästningen med dess förbands historia.

Fästningsmuseet öppnades 1962.

Det kom till på initiativ av dåvarande chefen vid Göta signalregemente S2, Överste Ingemar Bratt.

I enlighet med Öv Bratts intentioner kan du ta del av historien om marknadsplatsen som blev Sveriges reservhuvudstad, om fästningsbyggnationen, om de förband som verkat på och runt fästningen samt övrigt om livet i och omkring Karlsborg. Museet vilar på två starka ben, centralförsvaret i Sverige på 1800-talet med Karlsborgs fästning och Kavalleriets historia speglat av Sveriges enda nuvarande kavalleriregemente, Livregementets husarer.

Här finns uniformer, vapen, modeller, föremål, bilder, filmer och ljuduppspelningar.

I en del av museet byggs tillfälliga temautställningar upp. Allt från godis och 50-talet till spioner och överlevnadskunskap. I anslutning till muséet kan du besöka Garnisonskyrkan som kunde användas till flera ändamål. Det finns också ett bibliotek, ett mindre handlingsarkiv samt bildarkiv. Museet kan erbjuda service åt forskare efter överenskommelse.

Museet inkluderar också en kyrka - Garnisonskyrkan. Kyrkan var fram till 1925 avsedd för att vara riksdagens plenisal vid händelse av krig.

I vår butik köper ni inte bara föremål utan kan även beställa våra paketlösningar som tex Kryssa på Göta kanal med övernattning.

Välkommen med ett besök hos oss!

Öppettider

14/1 - 15/5 10.00-15.00 mån.-fred.
16/6 - 18/6 10.00-16.00 dagligen
20/6 - 2/8 10.00-18.00 dagligen
3/8 - 30/8 10.00-17.00 dagligen
Midsommarafton har vi stängt.
Övriga året 10.00-15.00 mån.-fred.

Priser

Besök vår hemsida för aktuella priser och paket

 

Kategorisering

 

Funktioner