Sök på turistmål.se:
 

Naturreservatet Ålleberg

 Vandringsleder  |   Falköping, Västra Götalands län

 

Beskrivning

Ålleberg är ett av Falköpings säregna platåberg. Berget har branta sidor och en platt och mycket lättvandrad högplatå med en fantastisk utsikt åt olika håll. Bergets sidor täcks av lövskog medan platån är ett mer öppet haglandskap. Naturreservatet Ålleberg täcker större delen av området. Alla stigar är markerade med orange och håller en bra kvalitet.

År 1389 stod ett slag vid Nycklamon strax norr om Ålleberg. De två kombatanterna var drottning Margareta och den tyska Hansans Albrecht av Mecklenburg. Drottningen stod vid Ållebergs änne och insåg att hon höll på att förlora slaget när plötsligt tolv guldhjälmsprydda ryttare ingrep och vände striden till seger. Det var ryttarna från den gyllene salen. Enligt en sägen sover ryttarna i sin sal i Ålleberg och vaknar när landet är i fara.

Strax söder om Ållebergs rastplats fann man år 1827 en guldhalskrage från nordisk folkvandringstid, ca 500 e Kr. Kragen väger 620 g och är fint utsmyckad. Originalet finns i Guldrummet på Statens Historiska Museum i Stockholm, medan en kopia kan ses på Falbygdens museum i Falköping.

Vägbeskrivning

Sväng av väg 47 några kilometer sydost om Falköping och följ skyltningen mot Ålleberg. Alternativt åker du linje 302 (Falköping-Tidaholm) eller 311 (Falköping-Kättilstorp) som drivs av Västtrafik, tel 0771-41 43 00, www.vasttrafik.se. Bussarna stannar vid hållplats Ålleberg, Falköping. Se kartan. Från hållplatsen är det ca 700 m till Hokällan där du når ledsystemet via en trätrappa.

 

Kategorisering

 

Funktioner