Sök på turistmål.se:
 

Anten-Gräfnäs Järnväg

 Upplevelser  |   Alingsås, Västra Götalands län

Vill du betala med faktura?
 Fråga oss först!

 

Beskrivning

Välkommen till Anten-Gräfsnäs Järnväg!

Gör en ´resa i tiden´ och res som på 40- 50-talet efter ångloksdraget tåg eller med rälsbuss. Resan går i naturskön miljö efter sjön Anten. Tåget stannar på vägen till Gräfsnäs slottspark och tar vatten i Kvarnabo, en upplevelse för stora och små.
Tågpersonalen är klädd i tidsenlig uniform och klipper din biljett precis som det gick till på 40-talet. Du kan även hoppa på en av 50-talets klassiker, rälsbussen.

Ett riktigt koleldat ånglok drar tåget den 12 kilometer långa sträckan mellan Anten och Gräfsnäs. Största tillåtna hastighet är 40 km/tim, vilket ofta var den fart man färdades med på de smalspåriga järnvägarna i början av seklet. Kolåtgången är ca 10 kilo per kilometer. Loken som används är från 1910 – 1920 och väger 25 – 35 ton.

Tågresan påbörjas oftast på stationen i Anten. Stationshuset, ursprungligen byggt år 1900 är renoverat i ett skick som det var på 1930 – 1940-talet.

Under första etappen på resan mellan Anten och Kvarnabo passerar vi bl.a. banvaktsstugan Humlebo. Här bodde den banvakt som hade ansvaret för tillsynen av den bansträcka som vi just nu färdas på.

Några hundra meter norr om banvaktsstugan ligger hållplatsen Arelid. Här stannar tåget ibland för att ta upp eller lämna av passagerare.

På mellanstationen som heter Kvarnabo och ligger 8 kilometer från Anten stannar tåget för att fylla vatten i lokets vattentankar. Under dessa 12 minuter brukar alla gå av för att se närmare på loket. Loket drar drygt 50 liter vatten per kilometer. På en resa tur och retur Anten – Gräfsnäs betyder det att 1500 liter måste fyllas på.

Observera att rullstolsburna passagerare tyvärr inte kan kliva av i Kvarnabo.

För att återskapa känslan av att resa som förr i tiden är också personalen klädd i gammaldags mundering.

På loket finns både lokförare och eldare. På tåget finns också en tågbefälhavare som ofta har en eller flera konduktörer till sin hjälp med att klippa biljetter och svara på frågor.

Framme i Gräfsnäs skall loket inte bara växlas till andra ändan av vagnarna utan också vändas så att det går rättvänt tillbaka mot Anten.

Detta sker på en vändskiva där det cirka 30 ton tunga loket vrids runt med handkraft av lokföraren och eldaren. Vändskivan väger cirka 10 ton vilket innebär att ett par personer vänder på cirka 40 ton.

Efter några minuters promenad från stationen genom Slottsparken med sina mäktiga ekar hittar man nere vid sjön den gamla ruinen med anor från Gustav Vasas dagar.

I slottsparken finns det stora lekytor, lekplatser och en fin badstrand, vi kan dock inte garantera att det är varmt i vattnet. Intill det fina badstället finns också en restaurant och en kiosk.

Många frågar om hunden får följa med på tåget? Självklart får dom det, snälla hundar får utan extra kostnad medfölja på tåget.
Är du rörelsehindrad och behöver använda vår personvagn med rullstolslift så får givetvis hunden följa med dig i den vagnen.

Även om Du är rörelsehindrad och behöver hjälp med rullstol eller motsvarande så kan Du åka med oss. Vi har en vagn, Cop 28, som är utrustad med rullstolshiss som kan hjälpa dig på och av i Anten och Gräfsnäs.

Varmt välkomna att hänga med oss på en resa i tiden med oss!

Öppettider

Trafiksäsongen 2015 startar den 31 maj och slutar den 30 augusti
Vi trafikerar på följande dagar:
Söndagar: 31 maj – 30 augusti
Lördagar: 27 juni – 29 augusti
Tisdag, onsdag, torsdag: 7 juli – 6 augusti
Riddarspelen i Gräfsnäs: 4 – 5 juli
Jubileum 50 år: 8 – 9 augusti

Priser

Vuxen Tur och Retur (ToR) 120:- SEK
Enkel resa 100:- SEK
Barn(3-15 år) Tur och Retur (ToR) 60:- SEK
Enkel resa 50:- SEK
Minigrupp 2 vuxna och 2 barn 300:- SEK
Endagsbiljett: Vuxen 300:- SEK
Barn 120:- SEK

Vägbeskrivning

Mot Alingsås E20, mot Trollhättan väg 180, sväng höger vid Brobacka, skyltat Anten.

Se fler vägbeskrivningar till oss på:
http://www.agj.net/hitta-till-agj/

 

Kategorisering

 

Funktioner