Sök på turistmål.se:
 

Naturreservatet Högsåsen

 Vandringsleder  |   Gullspång, Västra Götalands län

 

Beskrivning

Välkommen till fritidsparadiset Högsåsen i Tiveden. Kring naturreservatet Högsåsen finns ett stort antal vandringsleder av bra kvalitet. Högsåsen Narven i Tiveden ekonomiska förening utvecklar och sköter lederna och lyfter även fram traktens lokala historia. På www.hogsasenitiveden.se finns bl a aktuell information om aktiviteter och PDF:er med kartor och ledbeskrivningar. Mer information om naturreservatet finns på Länsstyrelsens hemsida.

I nuläget finns tolv rundslingor som utgår från naturreservatet Högsåsen. Slingorna är mellan 1,2 och 20,5 km långa, har en varierande svårighetsgrad och är skyltade med bokstäver i en viss riktning. Vissa av lederna följer enklare vägar medan andra består av en blandning av väg och naturstigar.

Några tips:

Vid Högsåsen finns bl a bordsgrupper, grillplats och en bod med ledbeskrivningar. Vissa av lederna har utplacerade sittbänkar och någon bordsgrupp. Längs led L finns två vindskydd för övernattning, om man räknar med skyddet vid Trehörningen.
Du bör absolut gå upp på Högsåse berg (216 m) som är Gullspångs högsta punkt. Utsikten ligger ett stenkast väster om Högsåsen och kan nås via en avstickare från vägen. I klart väder kan du se Billingen till vänster och Kinnekulle till höger i horisontlinjen. Fortsätter du ett tiotal meter förbi utsikten finns en liten oval grop i berget som kallas ´Trollungens fotspår´. Känn efter med fingrarna så känner du konturen av tårna. Gropen är inte större än en barnfot och är lätt att missa.
Led H, J och L passerar en badplats vid Narven. Se kartan. Där finns sandstrand, brygga, TC och bordsgrupp mm. Här får du även tälta och ställa en husbil eller husvagn gratis.
För en längre vandring kan du från Högsåsen fortsätta på Constantialeden eller Älgaråsleden. Dessa bildar viktiga länkar i Unden Runt som i sin tur ansluter till andra ledsystem som Västra Vätterleden och Bergslagsleden osv.

Vägbeskrivning

På E20 mellan Finnerödja och Gullspång finns två avfarter mot Gårdsjö. I Gårdsjö åker du över järnvägen, följer skyltningen mot Högsåsen och når en stor stor parkering direkt efter husen vid Högsåsen. Se kartan ovan.

Alternativt åker du buss 512 (Mariestad-Hova-Gårdsjö), eller Kinnekulletåget (Örebro-Hallsberg-Gårdsjö-Mariestad-Lidköping). Båda stannar vid Gårdsjö järnvägsstation. Kollektivtrafik i området drivs av Västtrafik, www.vasttrafik.se, tel 0771-41 43 00. Från stationen följer du vägen söderut, viker av vid skylten mot Högsåsen och går över järnvägen. Här stöter du på led J som följer grusvägen till Högsåsen. Från stationen är det ca 3,2 km.

Lederna: I nuläget finns tolv rundslingor som utgår från naturreservatet Högsåsen. Slingorna är mellan 1,2 och 20,5 km långa, har en varierande svårighetsgrad och är skyltade med bokstäver i en viss riktning. Vissa av lederna följer enklare vägar medan andra består av en blandning av väg och naturstigar.

 

Kategorisering

 

Funktioner