Sök på turistmål.se:
 

Eksjö - den unika trästaden

 Sevärda platser  |   Eksjö, Jönköpings län

 

Beskrivning

De gamla delarna av Eksjö hör till landets bäst bevarade trästäder och hela den inre stadskärnan är förklarade som byggnadsminnen. Idag kantas de smala kullerstensgatorna av butiker, mysiga caféer och restauranger. Stadskärnan är bebodd av sprudlar av liv under årets alla månader.

Eksjö fick sina stadsrättigheter av Erik av Pommern omkring år 1403. 1568 brändes staden ner. Den dåvarande kungen Erik XIV gav flamländaren Arendt de Roy i uppdrag att upprätta en ny stadsplan för Eksjö på stadens nuvarande plats. Norr om Stora torget i Gamla stan är denna stadsplan intakt och flertalet gårdar har sitt ursprung från 1600-, 1700- och 1800-talen.

Staden har genom insikt och framsynthet klarat sig undan rivningsvågen som svepte över Sverige efter andra världskriget. Flera städer använder sig av epitetet ´Sveriges bäst bevarade trästad´. Många känner sig kallade, men få är utvalda. Trästaden Eksjö får anses som utvald. 1997 tilldelades Gamla stan ett Europa Nostra Diplom för ”god byggnads- och kulturmiljövård”.

Förutom de smala kullerstensgränderna bör du inte missa att besöka de många innergårdarna. Där känns det som om tiden stått stilla och du får en känsla av hur det var att leva och verka när staden var ung.

 

Kategorisering

 

Funktioner