Sök på turistmål.se:
 

Ekolsundsslott

 Slott och herrgårdar, Värdshus, Hälsa och skönhet  |   Enköping, Uppsalas län

Vill du betala med faktura?
 Fråga oss först!

 

Beskrivning

Första gången Ekolsund nämns i text är år 1307. Sedan dess har historien varit fylld av kungligheter och celibriteter.

Ekolsund har en lång och glansfull kunglig historia. Slottet ägdes på 1500-talet av Gustav Vasa, därefter Johan III, Gustav II Adolf och Gustav III. Det var Gustav III:s favoritslott och här vistades han under en stor del av sitt prinsliv på 1700-talet. Både södra och norra slottet uppfördes i mitten av 1600-talet. Excedran tillkom hundra år senare. Arkitekter var den tidens stora: Simon de la Vallée, Nicodemus Tessin den äldre, Carl Hårleman, Carl Fredrik Adelcrantz och Jean Eric Rehn. Byggherrar har varit fältmarskalk Åke Tott, Claes Tott och arvprins Fredrik (sedermera kung Fredrik I), gift med Ulrika Eleonora.

Boende

På Ekolsund finns möjligheten att boka allt från wärdshusets rum med kopparbadkar till Gustav III:s svit på slottet. Vi har boende med totalt ett 80-tal bäddar i de olika historiska byggnaderna. Man bor hemma hos Gustav III !

Wärdshuset
Wärdshuset har fyra minisviter i 1700-talsmiljö. De stilfullt inredda rummen inbjuder till avslappnande bad i handknackade kopparbadkar.

Slottet
Slottets rum är alla unika. Här finns sex dubbelrum, två enkelrum, Gustav III:s svit samt Herrns och Fruns rum. Miljöer från 1700-, 1800- och tidigt 1900-tal gör varje rum i sig till en upplevelse. Givetvis är komforten 2000-tal med sköna sängar och moderna toalett- och duschrum. I omedelbar anslutning till rummen ligger ett samlingsrum, Dalahallen, som är en lobby i nationalromantisk inredningsstil.

Exedran
Det senaste tillskottet av rum på Ekolsund är sex nya spännande dubbelrum i Exedran, som ligger mellan slottsflyglarna. Här finns också ett generöst rum för rörelsehindrade. Byggnaden användes tidigare till stall och förråd och innehöll även stallmästare Munchs bostad. (Den Munch, som hjälpte Gustav III i sängkammaren.)

Frukost i gamla köket
Totalt kan Ekolsunds slott och wärdshus erbjuda boende i 40 enkelrum och sammanlagt cirka 80 bäddar i dubbelrum.
På morgonen är gästerna välkomna ned i gamla köket på wärdshuset till en frukostbuffé.

Priser från 600 kronor per person, inklusive frukost.
Välkommen till ett boende utöver det vanliga ? Annorlunda helt enkelt! Hemma hos Gustav III !

Hälsa

Ekolsunds slott är registrerat som ?Hälsans Slott?. Det innebär att alla ska finna något här på slottet för kropp och själ, precis som Gustav III gjorde. Följ med på en hälsoresa hit!

En problematik för många idag är livsstilen till vardags. Det vill Hälsans Slott förändra. Därför har vi inom koncernen startat en mottagning för besiktning (hälsoundersökning). Efter besiktning kan man på Ekolsunds slott få service för att bryta sin livsstil eller bara njuta.
Så här kan en hälsoresa gå till:
Man startar med en enklare eller mera avancerad hälsoundersökning på mottagning i Stockholm. Mottagningen har hög kompetens för förebyggande hälsoundersökningar med inriktning på hjärta och kärl. Det resultat man får på sina värden går man igenom med en doktor/specialist och en livsstilscoach.
Resan fortsätter sedan till Hälsans Slott ? Ekolsund. Där kan man boka in sig ensam eller med en grupp till hälsocamper. Efter inkvartering startar campen med program för livsstilsändring utifrån just dina behov. Det kan vara träning i gym, massage, kiropraktor, mat, coachning, föreläsningar med mera. Våra bästa proffs har hand om vistelsen på slottet.
Vistelsen kan vara en förlängd helg eller en längre period.

Aktiviteter

Ekolsund har sedan urminnes tider varit platsen där man finner glädje och ro. Det lantliga lugnet erbjuder vila, men här finns också möjlighet att delta i olika aktiviteter.

För dig som vill veta mer om platsen Ekolsund ger visningarna av slottet, parken och arboretet fördjupad kunskap. Du som vill ströva i naturen i lugn och ro, kan med fördel vandra till Hjälstaviken och njuta av områdets unika djur- och växtliv. Under tidigare vår och sommar har Ekolsund besökts av lappugglor, vilka bidragit till att vi fått många gäster från när och fjärran. De ser ut att trivas i slottsskogen och parken. Kanske stannar de här!

Öppettider

Se hemsida

Priser

Se hemsida

Vägbeskrivning

Ekolsund ligger mellan Bålsta och Enköping. Avfart 146 från E18, fortsätt sedan till höger 11 km mot Hjälsta/Enköping på väg 263.

Vägbeskrivningar Slottet ligger vid Ekolsundsvikens norra del, mellan Enköping och Bålsta, vid allmän väg 263.

Avståndet till Stockholm är ca sex mil, ca 40 minuters bilväg, Enköping ca 1,5 mil, till Uppsala ca 4,5 mil och till Knivsta ca 3 mil. Till Arlanda flygplats är avståndet omkring 40 minuter med bil. Närmaste pendeln från Stockholm är till Bålsta och buss stannar utanför Wärdshuset.


Avreseort
Stockholm (E18) Kör E18 riktning Oslo. Efter ca 4 mil tag avfart 146 den västra Bålsta-avfarten. Följ skylten till höger mot Enköping/Hjälsta i 11 km och Du befinner dig i slottsallén till Ekolsund! Parkera gärna vid Wärdhuset!

Uppsala (55) Kör väg 55 mot Enköping, ca 3 mil till Litslena/Grillby-rondellen. Tag till vänster mot Sigtuna. Kör ca 4 km och sväng in höger vid skylten Ekolsund Slott & Wärdshus.

Enköping (Väst 263) Kör väg 55 mot Uppsala till Litslena/Grillby-rondellen. Kör mot Sigtuna/Bålsta ca 4 km och sväng in höger vid skylten Ekolsund Slott & Wärdshus.

Knivsta (Öst 263) Kör över järnvägen och mot Vassunda, dubbelkorsningen. Kör väg 255 mot Sigtuna och tag väg 263 mot Enköping. Kör väg 263 och sväng in vänster vid skylten Ekolsund Slott & Wärdshus.

Ekolsunds Slottsallé 1
749 50 Ekolsund

 

Kategorisering

 

Funktioner