Sök på turistmål.se:
 

Hemsö Fästning

 Restauranger, Guidningar  |   Härnösand, Västernorrlands län

Vill du betala med faktura?
 Fråga oss först!

 

Beskrivning

Den förut så hemliga fästningen är idag en spännande sevärdhet och du kan ta del av hur livet i fästningen kunde vara. Vandra genom bergets långa gångar och titta in i logement, sjukrum, kök och mässar. Se en radaranläggning och en stridsledningscentral.

Området har ur ett historiskt perspektiv upprepade gånger varit utsatt för intrång av det man betraktat som fienden. På grund av detta har området haft en stor strategisk betydelse för det svenska försvaret som 1953, efter ett försvarsbeslut om ökade resurser till försvaret, påbörjade byggnationerna Hemsö Fästning. Fyra år senare stod den topphemliga bergsanläggningen färdig.

På 40 meters djup nere i berget tjänstgjorde 320 soldater, som i skydd av berget skulle överleva en kärnvapenattack. Den välutrustade anläggningen består bland annat av verkstäder, storkök, sjukvårdsavdelning, logement, eget elverk, eldledningscentral, värmepannor, radaranläggning,matsal, mäss, duschar, stridsledningscentral, mekanisk verkstad och kanontorn.

Miljön är orörd och unikt bevarad, såväl interiört som exteriört. Spärrbataljon Hemsö består av tre anläggningar: Storråberget (HÖ1), Havstoudd (HÖ2) och Kläffsö mätstation för Storråberget tunga artilleri.

Etableringen av det lätta batteriet på Havstoudd pågick mellan 1961-1963, Och på Kläffsön mellan 1967-1968. Värnpliktiga vid KA 5 i Härnösand gjorde 5 månader av sin militärtjänstgöring på Hemsön ända fram till 1989, då anläggningen slutligen togs ur drift och övergick till att vara en övningsanläggning. 1992 stängdes Hemsö Fästning för gott.

Öppettider

6 juni-4 september
mån-sön: 11:00–17:00
Övriga tider på året kontakta oss.

Vägbeskrivning

Att hitta till en av Sveriges en gång hemligaste militära anläggningar i dag är relativt enkelt.

Avtagsvägen från E4 mot Hemsön ligger just norr om samhället Älandsbro med skyltning på motsatt sida av avtagsvägen.
Om ni kommer från söder passera Härnösand, efter 10 km sväng höger efter Älandsbro.

Om ni kommer från Norr sväng vänster innan Älandsbro.
Följ huvudvägen 10 km till sanna färjeläger.
Invänta färjan (SeTidtabell nedan) som tar ca 6-7 min.
Efter den vackra färjeturen håll vänster och kör ca 4 km sväng höger vid flaggorna.

Nu har ni bara 4 km kvar på er resa, håll nu utkik efter Hemsöns fantastiska djurliv och håll farten då antalet Älgar på Hemsön överstiger antalet boende.

Hemsö fästning
870 10 Härnösand

 

Kategorisering

 

Funktioner