Sök på turistmål.se:
 

Glimmingehus

 Historiska sevärdheter  |   Simrishamn, Skånes län

 

Beskrivning

Glimmingehus - medeltidsborgen
Glimmingehus i sydöstra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Ett ståtligt bygge som påbörjades 1499 på uppdrag av Jens Holgersen Ulfstand. Här kan du följa med på en guidad visning genom borgen, ta del av medeltida sysslor, slå dig till ro i örtagården eller avnjuta restaurangens medeltidstallrik. Under sommarhalvåret erbjuder Glimmingehus ett digert utbud av arrangemang såsom tornerspel, pilbågskvällar, konserter, Skräckfilmsfestival, familjeaktiviteter och mycket mer.

När Glimmingehus uppfördes skulle borgen i första hand fungera som praktfull och representativ bostad åt den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand och hans familj. Skåne tillhörde då Danmark.

Fynd från arkeologiska utgrävningar visar att Glimmingehus hushåll var mycket exklusivt. Här fanns flera av de allra dyraste föremål som fanns att köpa i Europa vid 1500-talets början, bland annat venetianska glas, motivpressat glas från Rhenområdet och spansk keramik.

I dag är Glimmingehus ett levande fornminne och ett centrum för medeltidsintresserade från hela Norden, liksom ett spännande utflyktsmål. Ny arkeologisk och byggnadshistorisk forskning har hjälpt till att ge en bild av hur borgen en gång byggdes och användes.

Öppettider

Påsk till och med sista september.
Extra öppet v. 42.

Priser

Barn upp t.o.m. 18 år: gratis*
Vuxen: 60 kr*.
*Gäller ej arrangemang och viss programverksamhet

Vägbeskrivning

Glimmingehus ligger mellan Ystad och Simrishamn

 

Kategorisering

 

Funktioner