Sök på turistmål.se:
 

Vandring i Kiruna!

 Vandringsleder  |   Kiruna, Norrbottens län

 

Beskrivning

För den som vill vandra i Kirunaområdet finns det flertalet möjligheter. De allra flesta känner till Kungsleden, och många vandrar gärna sträckan Nikkaluokta till Abisko eller tvärtom. Den ambitiösa promenaden tar dock en dryg vecka att genomföra, och självklart finns det andra vandringsturer som inte är riktigt lika krävande!

Har du bara några timmar på dig, lite överflöd av spring i benen, och gärna vill stanna i centrala Kiruna? Då kan du vandra Midnattssolstigen, som börjar bakom Camp Ripan. Det är en stig som tar en dryg timme från Camp Ripan till Luossavaara. På toppen av det gamla gruvberget Luossavaara (numera slalombacke på vintern) befinner du dig på den högsta punkten i Kiruna, och härifrån har du vacker utsikt åt alla håll!

Abisko ligger 93 kilometer från Kiruna, och om du inte har bil du kan ta dig dit med tåg eller buss. En mil senare längs Malmbanan och E10:an ligger Björkliden. Både Abisko och Björkliden är utmärkta startpunkter för såväl kortare som längre vandringar. De erbjuder guidade turer om du inte vill vandra på egen hand. Om du vill ha en timmes bensträckare kan du gå ner till Silverfallet, som ligger precis nedanför E10:an strax före Björkliden. Ett tips på en halvdagstur är att gå till Trollsjön, som ligger strax nordväst om Björkliden.

Ett annat populärt område att vandra i är Kebnekaisefjällen. En naturlig startpunkt är i Nikkaluokta, som ligger 65 kilometer från Kiruna. Det går inte så många bussar dit, så kolla gärna tidtabellen innan avresan! Från Nikkaluokta är det drygt fem kilometers vandring fram till sjön Ladtjojaure, och där kan man ta båtturer över Ladtjojaure flera gånger per dag. Vandringsleden mellan Nikkaluokta och Kebnekaise Fjällstation är 19 kilometer, men med båtturen förkortar man vandringen med ungefär fem kilometer. Väl uppe vid Kebnekaise Fjällstation finns det möjligheter att försöka bestiga Sveriges högsta berg men även kortare turer!

Många besöker även Treriksröset under sommaren. Det är ungefär 180 kilometer till Karesuando från Kiruna, och därifrån återstår ännu 120 kilometers bilfärd på finska sidan till Kilpisjärvi. Därifrån kan man antingen vandra de 12 kilometrarna till Treriksröset, eller så tar man båten och sparar sig till de sista tre kilometrarna.

Ytterligare några användbara länkar för dig som ska ut och vandra:

www.fjallen.nu
www.vandringsleder.se
http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/Inspiration/Vandring/Utrusta-dig-for-fjallet/
www.smhi.se

 

Kategorisering

 

Funktioner