Sök på turistmål.se:
 

Fiskevatten i Halmstad

 Fiskeställen  |   Halmstad, Hallands län

 

Beskrivning

Foto: Ing-Marie Abrahamsson

Det var i Nissan och i havet utanför Halmstad som den berömda Halmstadlaxen fångades och exporterades redan på 1600-talet. Det fiskades mycket lax i våra åar men på 20-talet fångades de sista laxarna, pga försämrad vattenkvalitet. Nu är laxen tillbaka, till stor glädje för alla sportfiskare och matälskare.

På 70-talet startade en aktiv fiskevård och 1979 sattes de första laxsmolten ut på försök i Nissan. Första laxungen påträffades sommaren 1981 och idag reproducerar sig laxen åter naturligt i Nissan och i Senneån. Flera ton lax vandrar årligen upp i Nissan för lek och varje år utplanteras över 30 000 smolt.

Det är sportfiskepremiär den 1 mars. I Nissan är området indelat i 9 pooler. Vissa är reserverade för enbart flugfiske. I pool 0 dvs nedströms Slottsbron gäller fritt fiske fr 16 maj till 30 september, dock måste man iakttaga samma regler som i övriga området.

Man får ta högst 3 laxfiskar per dag och minimimåtten för lax och öring är 45 cm, räknat från nosspets till stjärtfenans yttersta spets. Får man en fisk som är mindre än så måste den genast sättas tillbaka i ån. Utförliga regler finns på kortförsäljningsställena.

Sedan 2007 är det totalförbud att fiska ål, utom för dem som är licensierade för ålfiske av Fiskeriverket. Undantag finns i vissa sötvatten uppströms tre kraftverk, varifrån man bedömer att ålen inte kan vandra levande ut i havet.

Se länsstyrelsens sidor om fiske: http://www.lansstyrelsen.se/halland/Sv/djur-och-natur/fiske/Pages/default.aspx

Fiskefolder & Fiskekort

I fiskefoldern, som ni beställer via Turistbyrån, får ni många tips om olika fiskevatten i hela Halland. Fiskekort ordnar ni enkelt på Turistbyrån, eller hos de olika ombuden.

 

Kategorisering

 

Funktioner