Sök på turistmål.se:
 

Smygehuk

 Sevärda platser  |   Trelleborg, Skånes län

 

Beskrivning

Längre söderut än 55 grader 20 minuter och 3 sekunder kan du inte komma på den skandinaviska halvön. På Smygehuk börjar - eller slutar - Sverige, beroende på från vilket håll du kommer. Det är en speciell känsla att stå på Sveriges sydspets. Det vet de hundratusentals besökare som årligen kommer hit för att njuta av naturen, god mat, musik, kultur och känna historiens vingslag kring det gamla Köpmansmagasinet och kalkugnarna. Smygehamn är bokstavligen byggt på och av kalk. Kalkindustrin dominerade samhället under många år och till och med hamnen är ett gammalt kalkbrott.
Kalken målade bygden
Kalkbrytningen kring Smygehamn gav arbete och välstånd åt bygden från mitten av 1800-talet. Under andra världskriget hade kalkindustrin sin storhetstid. 1954 lades verksamheten ner eftersom lönsamheten var för dålig. Kalken användes både för byggnadsändamål, som puts- och murbruk, till att vitmena de typiska Skånelängorna och vid framställning av socker. Bränningen av kalken skedde i s.k. kupolugnar. Åtta stycken kan du besöka norr om Smygehuk/Smygehamn. Den äldsta från mitten av 1800-talet finns mellan hamnen och Köpmansmagasinet.
Populär fritidshamn
Smyge hamn är idag en charmig hamn för fritidsseglare med sina fiskehoddor, rökeri, café och det gamla varvet. På 1800-talet var Smyge däremot en viktig utskeppningsplats. De stora fartygen låg ute på redden, varorna lossades och lastades med hjälp av pråmar från de långa stenbryggorna. Det var när kalkbrytningen upphörde på 1920-talet, som kalkbrottet förvandlades till en riktig hamn. Smyge är en av Trelleborgs kommuns tre gästhamnar.
Se Smygehuk från ovan
Ta trapporna upp i Smygehuk fyr och njut av utsikten över havet och Sveriges sydligaste udde. Fyren uppfördes 1883 av dåvarande Lotsstyrelsen och var i drift fram till 1975 då den ersattes av en kasunfyr på Kullagrundet. 2001 återtändes den och kan under sommaren besökas dagligen. Vintertid efter överenskommelse med vandrarhemmet.
Statyn Famntaget
Vid hamnen hittar du Axel Ebbes kända konstverk Famntaget. Med ansiktet vänt mot den värmande solen sträcker hon ut sig mot havet och låter havsluften fylla sina lungor. Ryktet säger att skådespelerskan Uma Thurmans mormor stod modell för detta konstverk.
Nils Holgersson och Akka
I hamnen hittar du även en staty av vildgåsen Akka från sagan om Nils Holgersson. Det var här på Smygehuk som Nils tog farväl inför sin resa genom Sverige.

Ett kärleksnäste - för grodor
Norr om hamnen finns en grustäkt, som blivit ett populärt tillhåll för salamandrar och grodor, men framför allt den hotade strandpaddan. Bland växterna hittar du vackra orkidéer såsom majnycklar och ängsnycklar. Längs stranden kan du fynda förstenade rester av sjöborrar, som i trakten kallas för trollkoneknappar.

Stå på Sveriges sydligaste punkt
Nere vid stranden finns en utkiksplats, som exakt markerar Sveriges sydligaste punkt. I stenläggningen bredvid finns även en kompassros, som visar avstånden till olika platser i världen.

Vill du veta mer kontakta Smygehuk Turistinformation som är beläget i stråket vid hamnen.

Öppettider

Var vänlig se respektive sidor för de olika verksamheterna på udden.

Vägbeskrivning

15 km öster om Trelleborg längs med väg 9.

 

Kategorisering

 

Funktioner