Sök på turistmål.se:
 

Ale Vikingagård

 Historiska sevärdheter  |   Ale, Västra Götalands län

 

Beskrivning

Norr om Göteborg, i Häljered, ligger Ale Vikingagård. En hövdingagård som, när den är färdigställd, kommer att vara en autentisk rekonstruktion av hur en hövding kunnat bo på vikingatiden. Gården kommer att bestå av ett flertal hus, omgärdade av en träpallisad. Där kommer även att finnas djurhållning och odling av vikingatida grödor.

Hela gården är baserad på ett fynd från 900-talet på Tissö i Danmark. Den ligger i en lövskogsdunge med utsikt över Göta älv, inte långt ifrån den plats där man funnit Sveriges enda vikingatida skepp, Äskekärrsskeppet, även det från 900-talet. Det första huset, Hövdingabostaden, färdigställdes våren 2007 och nästa projekt är tänkt att bli byggnationen av den stora gilleshallen.

Vikingagården håller öppet för allmänheten under sommaren (se öppetider) och är då bemanad med vikingar som som tar hand om er. Ni kan prova på att skjuta pilbåge, baka bröd, tillverka pärlhalsband, tova ull, tälja, kasta yxa, mm.I anslutning till gården finns ett café och en butik. VÄLKOMNA

Övriga tider är gården endast öppen för bokade besök. Ring om ni vill ha en guidad tur, vikingatida gästabud, möhippa/svensexa, bröllop eller barnkalas.

Öppettider

Sommaröppet 2013
25 juni - 11 augusti
Tisdag - Söndag
kl. 10 - 17

Priser

Sommaröppet 2013:
Vuxna 80 SEK
Barn 50 SEK
(5-12 år)

Vägbeskrivning

Från Göteborg: Ta E45 mot Karlstad i ca 20 min, sväng av på avfart 88. Följ sedan skyltar mot Vikingagård.

 

Kategorisering

 

Funktioner