Sök på turistmål.se:
 

Ädelfors gruvmuseum

 Museer  |   Vetlanda, Jönköpings län

Vill du betala med faktura?
 Fråga oss först!

 

Beskrivning

Gruvmuseet är inrymt i Stenhuset i Ädelfors. Detta är ett gammalt sädesmagasin byggt i gråsten 1868–69, vackert beläget vid Emån. Byggnaden är klassad som byggnadsminne.
Museet berättar om de gruvor och brott som finns i Vetlanda kommun. Bergsbruk, arbetarnas och gruvägarnas historia och mineralletning är några teman i utställningen.

Att bryta och förädla malm har varit en stor och betydelsefull näring i Jönköpings län. I Vetlanda kommun finns 42 nedlagda gruvor och bergstäkter där brytning av bland annat koppar, kvarts, zink, skiffer och guld förekommit. Ädelfors Guldgruva var i drift från år 1738 och fram till 1889.

I Ädelfors gruvmuseum finns sedan år 2001 även den så kallade Bielkeska mineralsamlingen. Samlingen har sitt namn efter greve Nils Adam Bielke, bergskollegiepresident 1782–1789. Samlingen flyttades på Bielkes initiativ från Stockholm till Ädelfors 1789. När statsdriften vid Ädelfors upphörde år 1800 flyttades samlingen året därpå till Falun och Stora Kopparbergs Bergslag. Efter 200 år är den nu åter i Ädelfors.

Den vackra samlingen, en av landets mest betydande, omfattar ca 7 000 stuffer fördelade på över 5 000 katalognummer. De förgyllda mineralskåpen i gustaviansk stil som Bielke lät tillverka för ändamålet är troligen ritade av arkitekten Jean-Eric Rehn.

Museet ligger i byn Ädelfors, ungefär 18 kilometer från Vetlanda, längs med väg 47 och är öppet varje dag under sommaren, klockan 13–17.

Öppettider

torsdag till söndag 13-17

 

Kategorisering

 

Funktioner