Sök på turistmål.se:
 

Skövde Kulturhus

 Museer  |   Skövde, Västra Götalands län

Vill du betala med faktura?
 Fråga oss först!

 

Beskrivning

Sveriges första kulturhus finns i Skövde!

Kulturhuset ligger mittemot Skövde Resecentrum och nås från både Stationsgatan och Trädgårdsgatan.

Skövde kulturhus - med konsthall, konstmuseum, bibliotek, teater, bio m.m. under samma tak - var det första ´riktiga´ kulturhus som byggdes i Sverige och som invigdes 1964. Det speglar tidsandan, tankar om ett kulturens vardagsrum som är till för alla medborgare. ´Kulturell demokrati och delaktighet´ var vägledande. I souterrängvåningen finns även evenemangslokalerna Valhall, Freja och Balder. Stora förändringar gjordes invändigt 1993-1995, då ett helt nytt konstmuseum i tre plan tillkom i lokaler som Folkets hus tidigare disponerat.

Kulturhusets arkitektur har en särpräglad karaktär - sluten och monumental. Hans-Erland Heineman, kulturhusets arkitekt, ville skapa det mångfunktionella kulturhuset och hade två bärande tankar dels att bryta ner gränserna mellan de olika konstnärliga uttrycksformerna, dels att omskapa kulturlokalerna från uppvisningsrum till aktivitetsmiljö.

Från och med hösten 2012 kommer en ny om- och tillbyggnad att ske av hela entréplanet. Det står färdigt enligt planerna i april 2013.

Öppettider

Tisdag – onsdag kl.12 – 17, torsdag kl.12 – 19,
fredag – söndag kl.12 – 16.
OBS!
Sommartid 1.5 – 31.8
Tisdag – lördag kl.12 – 16.

Observera att Kulturhuset är stängt under våren 2013. Öppnar åter i juni.

Priser

Gratis entré.
Vid vissa inhyrda utställningar tas ibland en entréavgift.

 

Kategorisering

 

Funktioner