Sök på turistmål.se:
 

Mölndals Kvarnby

 Historiska sevärdheter  |   Mölndal, Västra Götalands län

 

Beskrivning

Mölndals Kvarnby ligger öster om E6 vid viadukten Mölndalsbro. Namnet Mölndal kommer av orden mölna eller mölla (kvarn) och dal. Namnet påträffades första gången i ett dokument från 1396. Redan då drev man med vattenkraft kvarnar vid Mölndalsåns fall. Vattenfallen i Mölndalsån har en sammanlagd höjd av drygt 47 meter, vilket är högre än Trollhättefallen.

Kvarnarna ersattes av oljeslagerier som framställde linolja, spinnerier, väverier och pappersbruk. Det första handpappersbruket i Mölndal anlades under 1600-talet.

Förr var Kvarnbyn ett samhälle med arbetsplatser, bostäder och kommunala inrättningar. Centrum var Gamla torget med kommunalhus, brandstation, bank, apotek, torghandel och butiker. Kvarnbyn är en kombination av bostäder och äldre industrimiljöer. När industrin expanderade i Mölndal, ökade också behovet av arbetarbostäder. Från mitten av 1800-talet upplät Rosendals fabriksbolag, nuvarande Papyrus, tomter till sina arbetare. Arrendet var några riksdaler per år. Detta blev Mölndals Kvarnby.

Inom området finns nu bland annat hembygdsmuseum, kommunalt museum, ett par före detta textilfabriker, boningshus, ett före detta pappersbruk, en före detta sulfitfabrik, en kvarn, kvarnrester och det gamla kommunalhuset som sedermera stadshus.

Kvarnbyparken ligger mitt inne i området alldeles invid hembygdsmuseet Kvarnbygården, Royens gata 8. Parken var tidigare trädgård till familjen Roys kvarngård som nu är hembygdsmuseum. Här finns en vidsträckt gräsyta med flera stora parkträd. Ibland anordnas här allsång och musikunderhållning. Framförallt har Kvarnbyparken blivit en omtyckt rastplats för alla dem, som besöker Kvarnbyn. Här finns stenbord att dricka kaffe vid, ett från familjen Roys tid och ett som är en stor kvarnsten. Mot terrassmuren står några av kvarnstenarna från byns kvarnar uppställda. I parkens ena hörn finns en trappa ned till ett underjordiskt tegelvalv, som haft en viktig uppgift inom byns industrihistoria.

Öppettider

Det är fritt att ströva omkring i Kvarnbyn. Vill du ha en digitalguide hämtar du den på Mölndals museum tis-sön kl 12-16.

Priser

Digitalguide 30 kr
Är ni en grupp som vill ha en guidad tur? Ring eller e-posta en förfrågan!

Vägbeskrivning

Gamla torget, Mölndal. fem minuters promenad från Mölndals bro/Mölndal station.

 

Kategorisering

 

Funktioner