Sök på turistmål.se:
 
Foto: Roland Wiberg

World of Dinosaurs

En upplevelse i världsklass!
Faktarutan
World of Dinosaurs är Europas största dinosaurie utställning. Över 3000Kvm Utställningsyta.

ENTRÉBILJETT
Över 12 år 175 kr
Under 12 år 125 kr
Under 2 år Fri entré

ÖPPETTIDER 2017
27 Maj - 18 Juni LÖR-SÖN 11.00 - 15.00 24 Juni - 20 Aug DAGLIGEN 10.00 - 17.00 26 Aug - 1 Okt LÖR-SÖN 11.00 - 15.00

Vi tar med oss våra utländska gäster för att ge dem en upplevelse i världsklass och de blev imponerade ska ni tro!

Efter att ha varit på Natural History Museum i Berlin plus Natural History Museum i London så tycker de att inget kan slå dessa två, The Natural History Museum i London är världsberömt för sin animatroniska (rörligt levande) T-Rex och där finns också en hel del skelett.
Kan verkligen A World of dinosaurs i det mindre kända Kalmar överträffa detta undras det?
Vi ler lite åt den plats som de kommer att besöka: det ser ut som en stor gård belägen i en lantlig miljö. Inte alls lika exklusivt utseende som de andra museum man besökt.

Tveksamheten är tydlig men fakta är imponerande:

3000 kvm utställningsyta
100 skelett och ”levande” dinosaurier
Från lilla Archaeopteryx 1m till 40m långa och 15m höga Mamenchisaurus
10 Sauropoder
8 Parasaurolophus
10 T-Rex
Alla dinosaurier efter varandra bildar en rad på 700 m

Vi möter upp museets grundare Roland Wiberg som varmt välkomnar oss och undrar varifrån våra gäster kommer, Han visar upp en tavla med flaggor av olika länder som besökt utställningen för att se om de finns med på tavlan och berättar att alla de flaggor som mötte oss ute vid vägen representerar de länder som hittills besökt utställningen och det är sannerligen en imponerande rad länder.
Han betonade också att vi ska låta våra gäster ta god tid på sig när vi vandrar genom utställningen som är enkelriktad för att få den bästa upplevelsen.

Roland Wiberg har haft denna dröm sedan barnsben, hans idé var att visa både skelett och levande dinosaurier så trovärdiga att besökarna kan känna nyfikenhet och fascination och det har han lyckats med, med bravur.
När vi så går in i det första mörka rummet med stora glas montrar så ser vi hur deras skepsis börjar ändras direkt. Ett 10m långt Parasaurolophus skelett möter oss och därefter följer en introduktion med fossil av olika djur som ledde fram till dinosauriernas tid.
Olika flygödlor med 1,5 meter långa lillfingrar som sträckte sig ända ut till vingspetsarna.
Ändå vet vi att detta bara är början på vad vi skall möta på våningen ovanför.

Dinosaurierna på undervåningen var stora men här är de enorma. På en stor scen står vad som vid första anblicken verkar vara hela 3 stora T-Rex skelett med gigantiska käftar. Det visar sig när vi tittar närmare att den i mitten är en Yangshuanosaurus som levde hela 100 miljoner år tidigare än de omgivande Tyrannosaurierna.

Vi tar nu våra besökare vidare in i ytterligare ett stort mörkt rum med färgade spotlights där plötsligt en dinosaurie börjar röra sig och ryta. De andra dinosaurierna upptäcker oss snart också. ”Wow, säger alla, detta är verkligen en annan historia än Londons T-Rex! Vilken imponerande syn.”
Nu är det dags att gå vidare genom en dörr med en informationsskylt som uppmanar oss:
Om du tycker det är för spännande kan du gå direkt till höger, Annars fortsätter ni rakt fram. Eh ... Vad ska vi uppleva nu frågar sig alla? Vi skrattar och öppnar försiktigt dörren.
Återigen ett mörkt utrymme med färgat ljus. Steg för steg går vi vidare.
Eftersom vi är bland de första besökarna denna dag så går vi in ensamma. Roland kommer och möter upp och medan Roland pratar så hörs ett vrål och samtidigt så börjar något stort röra på sig! Inte utan att man hoppar till!

Vår väg går nämligen under en levande T-Rex som börjar röra sig och ryta helt plötsligt.
Alla försöker komma så långt bort från den som möjligt men upptäcker att vi är omgivna av 4st T-Rex och inte ens jag känner mig trygg längre fast jag varit här förut.
Amazing sager våra gäster, Jurassic Park känns kusligt nära.

Roland skrattar, Det ni hoppade till för är en T-Rex i storleksordningen 10 meter lång 5 meter hög och som ni ser så andas han, rör på svansen, tuggar och rör på tungan samt gör en osäker på om den är riktig eller ej!

Därefter är det återigen en trappa för att beundra de sista dinosaurierna i en ny stor hall som visar ”levande” Triceratops med sina karakteristiska 3 horn och jättelika nacksköld samt många andra dinosaurier. Helt plötsligt sveper en lång svans över våra huvuden som tillhör en ”levande” jättelik långhals som befinner sig på en stor grön äng med flera andra sauropoder.

Efter att ha skakat hand med Roland och tackat för en fantastisk upplevelse återigen så var det dags för oss att åka vidare, detta äventyr skakade verkligen om oss och var värt varenda sekund av allas vår uppmärksamhet.
Var de verkliga eller, Jo, banne mig dinosaurie invasionen på Tingby Gård den är alldeles sann vi har ju sett den med egna ögon!


Mer information

A world of Dinosaurs

 

Aktuella nyheter


Rösta fram årets vinnare "turistmål 2018"

» Läs mer
 

Kom bort från vardagen och hyr en stuga.

» Välj mellan tusentals objekt. Läs mer
 

Lucky Lukes egna arena på High Chaparral

» – Barnen älskar Lucky Luke och bröderna Dalton. Läs mer
 

Aktuella turistmål

har bildBjörkekärrs Blommor
har bildEriksöre Camping
har bildStora Frögården Hotell och Vandrarh
har bildTalluddens Stugby och Camping
har bildQstar Nittorp
har bildQstar Vittsjö
har bildQstar Eksjö
har bildSivans Stugor & Rum
har bildQstar Sälen
har bildQstar Åmsele
har bildQstar Klippan
har bildQstar Skellefteå