Sök på turistmål.se:
 

Vetlanda Skolmuseum

 Museer  |   Vetlanda, Jönköpings län

Vill du betala med faktura?
 Fråga oss först!

 

Beskrivning

Vetlanda skolmuseum ligger i Forngårdsparken i närheten av sjukhuset och badhuset. Museet består av två skolsalar, entréhall och en vind som bland annat innehåller en lärarbostad.

Skolmuseets bakgrund

Vetlanda skolmuseum öppnades i maj 1992. Det var ett lämpligt år att inviga ett skolmuseum eftersom det då var 150 år sedan Sverige fick folkskola (1842). Museet är resultatet av många års samlande av skolmaterial runt om i kommunen. Från början hade man tänkt sig att flytta en gammal skolbyggnad men när detta visade sig omöjligt kom man överens om att bygga ett nytt skolhus.

Huset uppfördes under ledning av Lars Palmgren som då var lärare på gymnasiets bygglinje. Lars Palmgren var en av de få som kunde tekniken med att timra gamla hus och huset uppfördes efter gamla ritningar.

Materialet i museet kommer från olika skolor, många av dem idag nedlagda. På kartan i entrén är samtliga skolhus i kommunen utmärkta. Där finns både de skolor som fortfarande är i bruk och de som är nedlagda. I pärmar finns också fotografier av samtliga skolhus med uppgifter om när dessa var i bruk.

Öppettider

lördag - söndag 13-17.30

 

Kategorisering

 

Funktioner