Sök på turistmål.se:
 

Brandnostalgi

 Museer  |   Sandviken, Gävleborgs län

Vill du betala med faktura?
 Fråga oss först!

 

Beskrivning

På muséet och på den här hemsidan hittar du säkert en hel del godbitar från olika delar av landet om du är intresserad av äldre tiders brand- och ambulansväsende. Titta gärna på nostalgibilderna från Arvika Brandkår där stiftelsens grundare, Stefan (Björmark) Udnie och hans far verkade under många år.

I samband med Motala Brandkårs 100-årsjubileum 2005 fick Stiftelsen möjlighet att komplettera de brandkårsnostalgiska samlingarna med en nedtecknad historik över Motala Brandkår samt med ett utdrag ur Motala Brandförsvarsmuseums bildarkiv. Titta gärna på Motala Brandkår ovan. Av kommunalekonomiska skäl är det förträffliga Motala Brandförsvarsmuseum för närvarande demonterat och lagt i malpåse. Stiftelsens sekreterare, Per Wallenthin, har sina rötter i en gammal brandchefs- och brandmannasläkt i Motala.

2010 bildade brandnostalgiker museiföreningen Brandbilsmuséet i Gysinge och driver Brandbilsmuséet i samarbete med den frivilliga brandkåren (Kamratföreningen Gysinge Brandkår). Gert Ekström, f d Tekniska Muséet, är museiteknisk rådgivare och föreningens hedersmedlem Kaare Brandsjö, f d Brandförsvars-föreningen, är brandkårshistorisk rådgivare.

 

Kategorisering

 

Funktioner