Sök på turistmål.se:
 

Stjernsunds Slott

 Slott och herrgårdar  |   Askersund, Örebros län

Vill du betala med faktura?
 Fråga oss först!

 

Beskrivning

Straxt söder om Askersund, fantastiskt beläget på en udde i Vättern, ligger Stjernsunds slott.
Slottet, i stram nyklassicistisk stil, lät uppföras av brukspatron Olof Burenstam 1798. Vid samma tid anlade man parken i engelsk landskapsstil.

Under åren 1823-1860 ägdes Stjernsund av familjen Bernadotte. Kung Karl XIV Johan använde slottet som övernattningsställe under sina resor till Norge och sonsonen prins Gustaf, ”sångarprinsen”, lät 1848-1852 utföra en genomgripande nyinredning av slottet. Stjernsund kan i dag visa upp en av de bäst bevarade inredningarna från 1800-talets mitt.

1860 köptes godset av familjen Cassel som gjorde slottet känt för sin kreatursavel, Stjernsund är stamorten för svensk rödbrokig boskap (SRB). 1951 avled ’Hennes nåd’ Augusta Cassel och hade då donerat slottet till Kungl. Vitterhetsakademien.1965 förklarades det som byggnadsminne.

På Slottscaféet kan man njuta av god mat och hembakade godsaker. Lunchbuffé, lättare luncher, smörgåsar eller fika intar man gärna på uteserveringen till ljudet av vågskvalp. Hemlagat och närproducerat naturligtvis.
I Slottsbutiken kan man hitta mycket spännande saker både till nytta och för nöje, däribland saker som är kopior av föremål från slottet. Parken inbjuder till promenad och i Mejeriet finns en utställning om lantbruket och i Stallet står de gamla vagnarna uppställda.

Öppettider

Dagligen från 15 maj till 31 aug. Midsommarafton stängt.
Visning kl 11, 12, 14 och 15.
Helger i september

Priser

Vuxen 100 kr
Under 18 år gratis

Vägbeskrivning

Ca 6 km söder om Askersund vid riksväg 50.

 

Kategorisering

 

Funktioner