Sök på turistmål.se:
 
Foto: Robert Bengtsson

Aeroseum - en hisnande flygupplevelse

Det underjordiska flygmuseet Aeroseum imponerar stort
Faktarutan
• Aeroseum ligger ett par mil från Göteborg

• Anläggningen är nersprängd 30 m ner i urberget

• Idag tillhör anläggningen vårt nationella kulturarv och är 22 000 m2 stort

Kan du tänka dig en mer fantasieggande miljö för ett flygmuseum än en före detta topphemlig flygbas nedsprängd i det västsvenska urberget? Inte vi heller - därför packade vi oss, tre generationer teknikintresserade gossar, in i en bil och styrde kosan mot Aeroseum.

Aeroseum ligger vid Göteborg City Airport (före detta Säve flygplats) ett par mil utanför Göteborg. Verksamheten grundades redan 1999 och drivs sedan dess av en stiftelse. Att kalla Aeroseum för museum är egentligen grovt missvisande. De kallar sig själva för "ett underjordiskt flygupplevelsecenter" vilket ligger mycket närmare sanningen. Tack vare sin världsunika anläggning och sin fantastiska samling flygplan, helikoptrar och militärfordon lockar man många besökare varje år. För barn mellan 6 och 15 år ordnas barnkalas med roliga aktiviteter så som specialanpassade guidningar, provsittning, skattjakt och trekamp.

Vi känner oss små när vi går ner i den underjordiska tunnelen som så småningom skall föra oss in i Aeroseum. Anläggningen är verkligen massiv och det är en bit att gå innan vi kommer in i den 22 000 kvadratmeter stora, underjordiska berghangaren som utgör själva museidelen. Som tur är finns det massor att se på vägen - de allra största flygplanen står parkerade i rad på vägen ner i urberget.

Väl nere i själva Aeroseum finns det något för alla att uppleva och se. Förutom utställningen så finns där även ett flertal flygsimulatorer, konferensanläggning samt ett fik med tillhörande presentbutik. En personlig favorit var att få provsitta ett autentiskt stridsflygplan. De äldre i skaran uppskattade att återuppliva gamla lumparminnen och den yngre killens favorit var att få provsitta helikoptern med fullt fungerande styrreglage.

När vi många, många upplevelser senare vandrar upp emot dagsljust igen är vi mycket nöjda och kan gemensamt konstatera att om man är det minsta intresserad av teknik, flyg eller militärhistoria så är Aeruseum väl värt ett besök.


 

Aktuella nyheter


Skaffa VIP-kort och få 20%

» På olika boenden, aktiviteter och resmål. Läs mer
 

Rösta fram årets turistmål 2023

» Rösta fram årets turistmål 2023 Läs mer
 

En gigantisk utställning i världsklass

» Följ med på en upplevelse utan like. Läs mer