Sök på turistmål.se:
 
Foto: Robert Bengtsson

Göteborgs dolda underjord

Turistmål.se besöker några av Göteborgs underjordiska hemligheter
Faktarutan
• Bastionen Carolus Dux byggdes på 1600-talet och var en del av Göteborgs försvar

• Stadsvandringen "Göteborgs under värld" arrangeras av nätverket Walknet

Vi hukar oss och går försiktigt in genom den oansenliga öppningen i muren, en gallerdörr som få som passerar längs gatan lägger märke till. Bakom porten döljer sig dock en väl dold hemlighet som vittnar om Göteborgs våldsamma historia. Ett arv från en tid då Göteborg var skådeplats för krigen mellan Danmark, Sverige och Norge.

När vi kommer ner för den korta trappan blir det uppenbart varför vår guide har bett oss att ta med ficklampa och stövlar. Där nere döljer sig ett kompakt mörker och vid vissa väder så stiger vattennivån i tunnlarna. Luften är kall och rå, det luktar berg och fukt och tystnaden är kompakt. Från taket hänger långa, smala stalaktiter och vittnar om hur gamla dessa utrymmen är. Låga tunnlar sträcker sig åt flera håll.

Vi vandrar vidare in i anläggningen och får se den ursprungliga ingången, ett trångt hål i taket där soldaterna blev nedfirade. Vi får även se de så kallade ”Kassematterna”, de underjordiska logementen där soldaterna var inkvarterade. Med låga tak, fukt, kyla samt väggar av golv och sten är det enkelt att föreställa sig att det förmodligen inte var någon bekväm tillvaro.

Vandringen ”Göteborgs under värld” arrangeras av nätverket Walknet som är specialister på stadsvandringar i Göteborg. Vår trevliga och engagerade guide berättar om Göteborgs våldsamma historia, om hur försvaret av denna strategiskt viktiga stad byggdes upp och hur anläggningarna kom till och deras syften. Hennes målande berättelser gör det enkelt att tänka sig hur livet i och runt den så kallade bastionen Carolus Dux var.

När vi sedan kommer ut i den kyliga och friska kvällsluften igen så känns det lite befriande, men samtidigt svindlande. Jag tänker på hur många tusentals människor som varje dag passerar den täckta gallerdörren in till ”Göteborgs under värld” utan att reflektera om vad det är. Och vad finns det för fler dörrar, luckor och portar som vi passerar varje dag utan att någonsin tänka på vilka hemligheter som döljer sig bakom dessa...


 

Aktuella nyheter


Rösta på årets turistmål 2019

» Var med och rösta fram årets turistmål. Läs mer
 

En gigantisk utställning i världsklass

» Följ med på en upplevelse utan like. Läs mer
 

Kom bort från vardagen och hyr en stuga.

» Välj mellan tusentals objekt. Läs mer
 

Aktuella turistmål

har bildExklusiv champagneprovning
har bildSpeedtest Ford Mustang Shelby GT350
har bildÖl & Sliders
har bildLilla Skärgårdsturen Göteborg
har bildKaffeprovning – Från böna till fika
har bildYozakura Sushibar
har bildChoklad- och romprovning
har bildStuga i Brännö/Göteborg
har bildStuga i Göteborg
har bildStuga i Torslanda
har bildStuga i Västra Frölunda/Göteborg
har bildCocktailprovning