Sök på turistmål.se:
 
Foto: Robert Bengtsson

Göteborgs dolda underjord

Turistmål.se besöker några av Göteborgs underjordiska hemligheter
Faktarutan
• Bastionen Carolus Dux byggdes på 1600-talet och var en del av Göteborgs försvar

• Stadsvandringen "Göteborgs under värld" arrangeras av nätverket Walknet

Vi hukar oss och går försiktigt in genom den oansenliga öppningen i muren, en gallerdörr som få som passerar längs gatan lägger märke till. Bakom porten döljer sig dock en väl dold hemlighet som vittnar om Göteborgs våldsamma historia. Ett arv från en tid då Göteborg var skådeplats för krigen mellan Danmark, Sverige och Norge.

När vi kommer ner för den korta trappan blir det uppenbart varför vår guide har bett oss att ta med ficklampa och stövlar. Där nere döljer sig ett kompakt mörker och vid vissa väder så stiger vattennivån i tunnlarna. Luften är kall och rå, det luktar berg och fukt och tystnaden är kompakt. Från taket hänger långa, smala stalaktiter och vittnar om hur gamla dessa utrymmen är. Låga tunnlar sträcker sig åt flera håll.

Vi vandrar vidare in i anläggningen och får se den ursprungliga ingången, ett trångt hål i taket där soldaterna blev nedfirade. Vi får även se de så kallade ”Kassematterna”, de underjordiska logementen där soldaterna var inkvarterade. Med låga tak, fukt, kyla samt väggar av golv och sten är det enkelt att föreställa sig att det förmodligen inte var någon bekväm tillvaro.

Vandringen ”Göteborgs under värld” arrangeras av nätverket Walknet som är specialister på stadsvandringar i Göteborg. Vår trevliga och engagerade guide berättar om Göteborgs våldsamma historia, om hur försvaret av denna strategiskt viktiga stad byggdes upp och hur anläggningarna kom till och deras syften. Hennes målande berättelser gör det enkelt att tänka sig hur livet i och runt den så kallade bastionen Carolus Dux var.

När vi sedan kommer ut i den kyliga och friska kvällsluften igen så känns det lite befriande, men samtidigt svindlande. Jag tänker på hur många tusentals människor som varje dag passerar den täckta gallerdörren in till ”Göteborgs under värld” utan att reflektera om vad det är. Och vad finns det för fler dörrar, luckor och portar som vi passerar varje dag utan att någonsin tänka på vilka hemligheter som döljer sig bakom dessa...


 

Aktuella nyheter


Bli medlem i Glass Juryn

» Ansök om att testa sommarens glassar. Läs mer
 

Skaffa VIP-kort och få 20%

» På olika boenden, aktiviteter och resmål. Läs mer
 

En gigantisk utställning i världsklass

» Följ med på en upplevelse utan like. Läs mer
 

Aktuella turistmål

har bildKaraokekväll med bubbel
har bildMatpromenad After Work
har bildProva på Virtual Reality (2 timmar)
har bildTangolektion för två
har bildMicroneedling
har bildFotmassage för två
har bildBio & fika för två
har bildLa Mare Resort VIP-kort
har bildLa Mare Resort
har bildDanslektion för två
har bildMiddagskryssning runt Hisingen
har bildLilla Skärgårdsturen Göteborg