| Foto: Leif Karlsson Det lilla bryggeriets magiGrebbestads Bryggeri för traditionen med småskalig ölbryggning vidarePublicerad: 2013-01-01 00:00, Av: Leif Karlsson Faktarutan • Servera gärna ölet källarsvalt 12 till 14 grader
• Öl har bryggts i Europa sedan ca 2500 f.kr.
• Ett riktigt öl får endast innehålla malt, humle, jäst och vatten. Där västerhavet möter land pågår det sedan 1996 något närmast magiskt - i höga välvda kopparpannor bubblar det och pyser. Genom stora reglage och mätare i mässing och koppar kontrolleras och justeras den känsliga processen. Slutprodukten är Sveriges idag kanske bästa öl. Välkommen till Grebbestads Bryggeri.
Människan har bryggt öl i årtusenden och vår mat till helgerna sväljs ofta och med fördel ned med ett glas källarsvalt gott öl. I mitten av 1900-talet hade många orter i Sverige ett eget lokalt bryggeri. Ofta tillverkade man öl, pilsner, svagdricka och läsk. Rationaliseringsvågen koncentrerade sedan öltillverkningen till några få orter i hela Sverige. I slutet av 1990-talet skulle dock trenden åter vända.
1996 återställdes också traditionen att brygga öl och läsk i Grebbestad. Ett mindre och lokalt bryggeri som tillverkar öl fortfarande på ett näst intill hantverksmässigt sätt helt utan datorer. Av råvarorna malt, humle, jäst och vatten bryggs en mäsk i gamla vackra kopparpannor tillverkade i södra Tyskland. Processen övervakas hela tiden noggrant av bryggerimästare Robert Bush för att säkerställa hög och jämn kvalité. Ölen får sedan slutjäsa på ståltankar, filtreras och tappas på flaskor på plats i bryggeriet.
I sortimentet finns förutom Grebbestads Original (det som tidigare hette Granit) samt Koster. Ölsorterna från Grebbestad säljs sedan vidare lokalt med den egna bryggeribilen eller rikstäckande via Systembolaget.
© 2009 Destination norra Bohuslän
| | | Aktuella nyheter » Ansök om att testa sommarens glassar. Läs mer » På olika boenden, aktiviteter och resmål. Läs mer » Följ med på en upplevelse utan like. Läs mer Aktuella turistmål |
| |
| | |