Sök på turistmål.se:
 
Foto: Gerard Milstreu

Mystiska symboler i Tanum

Doktor Gerard Milstreu berättar om de mystiska hällristningarna utanför Tanum

Bohuslän är inte bara känt för vacker kust och sköna bad - de plana hällarna som är täckta med hällristningar lockar varje år tusentals besökare och upphör aldrig att förundra. På inget annat håll i världen finner man de så tätt belägna och med en så särskild konstnärlig ådra som på Tanums Världsarv. Doktor Gerhard Milstreu berättar här om dessa fantastiska konstverk och deras mystiska betydelser:

De mest förunderliga spår som bronsåldermänniskan har skapat är de tusentaliga hällristningar som finns utspridda över hela Bohuslän. I Tanum har de varit mer koncentrerade än på många andra platser men även med sådan kvalité att de fått status sedan 1994 som ett världsarv.

Bilderna i berget är ständigt omspunna av mystik, och om vi skall tro bronsålderns eget folk – också med en stark magi. Hällristningarna ger oss tillsammans med arkeologiska fynd en föreställning om forntidens tro och livsbetingelser.

Det viktigaste motivet av hällristningar är skeppet. På bronsåldern var det betydligt lättare att resa över vatten än land. Flera skeppsmotiv tyder också att skeppet var ett av solens transportmedel, liksom solhästen. Många motiv från bronsåldern visar hästen som solens dragdjur.

Det finns många olika motiv och vi kan bara tolka dem i begränsat omfång. Bilderna utstrålar en skönhet och kraft som fascinerar och är en god infallsvinkel till bronsålderns monumentalkonst.

Dr. Gerhard Milstreu
Underslös MuseumMer information

Besök gärna dessa fantastiska konstverk och upplev magin på nära håll. För mer information om hällristningarna i Tanum se Bohusläns turistinformation, Svenskt Hällristnings Forskningsarkiv eller kontakta Tanums Kommun turistbyrå.


Fakta

• Hällristningarna skapades under bronsåldern 1800 – 500 f.Kr.

• Hällristningar är en arkeologisk benämning på symboler, figurer och avbildningar på berghällar eller lösa klippblock.

• Vanliga motiv är män i skepp, människor, djur, krigare, jägare fotavtryck och olika solsymboler.

• Hällristningar finns förutom i Skandinavien också Nordamerika, Sibirien, Afrika och Australien.


 

Aktuella nyheter


Skaffa VIP-kort och få 20%

» På olika boenden, aktiviteter och resmål. Läs mer
 

En gigantisk utställning i världsklass

» Följ med på en upplevelse utan like. Läs mer
 

Kom bort från vardagen och hyr en stuga.

» Välj mellan tusentals objekt. Läs mer
 

Aktuella turistmål

har bildHällristningsområde i Tanum