Sök på turistmål.se:
 
Foto: Robert Bengtsson

På svindlande äventyr i Skåne

Söderåsen bjuder på oanade höjder i Sveriges plattaste landskap
Faktarutan
Söderåsen...
• är en av Sveriges 28 nationalparker
• ligger 3 mil öster om Helsingborg
• är Skånes högsta punkt

Om du skulle be någon att beskriva naturen i Skåne med endast ett ord så är chansen stor att personen skulle säga "platt". Det är precis så många ser Skåne - vidsträckta vidder i ett vackert jordbrukslandskap. Ingenstans är detta så fel som på Söderåsen.

Storslagen natur

Det är ett rejält sug i magen som drabbar en när man står uppe vid Kopparhatten och tittar ut över nordvästra Skåne. Här, på nationalparkens högsta punkt, störtar ravinen svindlande hundra meter rakt ner och man aktar sig noga för att luta sig för hårt mot träräcket.

Denna storslagna natur skapades för ungefär 150 miljoner år sedan genom krockar av de skandinaviska och europeiska tektoniska plattorna. Enorma krafter som gör sig påminda överallt i hela nationalparken genom de djupa ravinerna och de höga höjderna. Söderåsen är Skånes högsta punkt, med sina 212 meter över havet.

Trots denna mäktiga natur har Naturvårdsverket sett till att nationalparken skall vara tillgänglig för alla. Invid Entré Naturum i Skäralid har de byggt en 0.9 km lång barnvagn- och rullstolsanpassad naturstig runt den vackra skärskön. I Naturum finner man även toaletter, restaurang, naturinformation, grillplatser och mycket, mycket mer - och är en bra utgångspunkt om man skall utforska nationalparken till fots.

Spännande omgivningar

På Turistbyrån i Entré Röstånga, som ligger i nationalparkens östra ända, får du information om omgivningarna. Området har mycket att erbjuda i form av naturupplevelser, avkoppling, spänning och upplevelser och är på väg att bli en av Sveriges större turistregioner. Vad sägs om en spännande turridning på åsen, cyckla dressin eller varför inte en avkopplande golfrunda. Inom några mil finns ännu fler upplevelser, såsom Helgsingborg med sitt stora köpcentrum Väla, Skånes djurpark som ligger utanför Höör och Kullabergs naturreservat i nordväst.

Vid Söderåsen hittar du självklart också alla typer av boenden du kan tänka dig - från det lugna och mysiga Pensionat Söderåsen till det familjära och roliga Röstånga Camping. Kort och gott är Söderåsen en fantastisk del av Sverige som måste upplevas - oavsett om man väljer att göra det med ett par rejäla vandringskor på fötterna, i en hängmatta med en god bok på magen eller kanske genom en spännande upptäcktsfärd med nyfikna barn.


Mer information

Söderåsens hemsida

Sök Skåne på Turistmål.se

 

Aktuella nyheter


Rösta på årets turistmål 2019

» Var med och rösta fram årets turistmål. Läs mer
 

En gigantisk utställning i världsklass

» Följ med på en upplevelse utan like. Läs mer
 

Kom bort från vardagen och hyr en stuga.

» Välj mellan tusentals objekt. Läs mer
 

Aktuella turistmål

har bildProva på golf + lunch
har bildGrundkurs i foto
har bildQstar Helsingborg
har bildPistolskytte VIP
har bildPermanent hårborttagning med laser
har bildPersonlig träning för två
 Diggiloo 2019
har bildQstar Vittsjö
har bildQstar Klippan
har bildKarlsundsbadet
har bildAllmogegården Gullåkra
har bildQstar Skåne Tranås